nedovoljno iskustvo

Poštovana, 
dvadeset godina radim u prosvjeti, učiteljica sam. Ove ću se godine prvi put susresti sa autističnim djetetom. Osjećam određeni strah i sumnju da neću biti dorasla zadatku koji se pred mene postavlja. U posljednje vrijeme dosta učim o autizmu i pitam se da li je u praksi moguće ostvariti interakciju autistične osobe. Kako ostvariti kontakt ili prići autističnom djetetu, hoću li se znati postaviti, sve su to pitanja koja me istinski muče. Dječak kojeg ću učiti ima lakši vid autizma (sa detaljima još nisam upoznata) dakle razumije što mu se govori ali nema razvijen govor. Imate li kakav savjet za mene ili možda možete preporučiti literaturu koja bi mi koristila u radu.

Unaprijed hvalaDraga kolegice,
Evo ja već 16 godina živim profesionalni život s autizmom i mogu Vam priznati da što više učim i stičem iskustva čini mi se da s vremenom sve bolje vidim što još neznam. Kada sam počela raditi mislila sam da imam nužno potrebna znanja i alat za rad, a doista sam imala samo otvorene oči.  Onako kako ja vidim Vašu ulogu jest da u prvom redu budete učiteljica tom djetetu kao i svakom drugom, i da mu pristupite bez predrasuda vezanih uz njegove razvojne probleme. A vezano uz njegove razvojne teškoće da ga pratite, procjenjujete i da se prilagođavate njegovim reakcijama. Da učite iz njegovog ponašanja što ga smeta, što mu treba, kako lakše uči, u čemu je dobar, a u čemu treba dodatnu podršku i stručnu pomoć. O metodici rada s učenicima s autizmom Agencija za odgoj i obrazovanje prevela je priručnik Poučavanje učenika s autizmom, kojeg možete skinuti s njihove web stranice. Toplo Vam ga preporučam i mislim da Vam je zasad više nego dovoljan. Ono što je najvažnije znati o poučavanju djece s autizmom jest da bolje razumiju i uče vizualne od auditivnih informacija te da najbolje funkcioniraju u odnosu 1:1, odnosno direktnom obraćanju. Pitanje regulacije njegovog ponašanja može biti veći izazov od samog poučavanja školskog gradiva. Stoga kao prvo trebate s njim raditi na prilagođavanju novom okružju i naučiti ga kada se što i kako radi u školi, kako nešto traži na primjeren način i kako to onda realizira. Djeci s autizmom u tom smislu trebaju detaljne upute i redoslijed operacija, najbolje u vidu slikovnih prikaza uputa ili pisanih uputa. Npr. odlazak na školski toalet, pronalaženje i izbor toaleta, obavljanje svih potrebnih radnji i vraćanje na mjesto može biti problem koji treba biti prepoznat kako ne bi izazvao nepoželjno ponašanje. Isto tako, biti će potrebno regulirati njegove socijalne odnose spram drugih učenika i obrnuto, odnos vršnjaka spram njega i učiti njega i njih što treba činiti u tom smislu. Objašnjavajte mu i naglašavajte svoje emocije i emocije drugih učenika, ukazujte mu na emocije koje pretpostavljate da se kod njega javljaju i možda se jednog dana iznenadite kada shvatite s kolikom pažnjom prati Vaše reakcije čak i onda kada je zaokupljen nečim drugim. 
Pretpostavljam da će prvih dana biti majka u njegovoj pratnji ili netko tko ga dobro poznaje i da će biti medijator i podrška obzirom na snalaženje u novim situacijama. Ukoliko će biti potrebno i moguće ostvariti osobnog asistenta u nastavi, biti će Vam lakše raditi obzirom na potrebe svih učenika. No, kao prvo trebate upoznati svog novog učenika i njegove kapacitete. 
S njegovim razumijevanjem govora i mogućnostima funkcionalne komunikacije preporučam da budete oprezni i da to sami procjenjujete, raspitate se kod roditelja i po potrebi savjetujete se sa onima gdje je prethodno bio u tretmanu ili tražite stručno mišljenje logopeda. Ukoliko se uopće ne služi verbalnim govorom, biti će nužno da savladate PECS metodu komunikacije ako već nije svladao elementarno čitanje i pisanje. Za priručnik o PECS-u možete kontaktirati Centar za autizam Zagreb ili Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, a možete ga nabaviti kao fotokopiju prijevoda. No, prvo provjerite da li Vam je to uopće potrebno.  Na istim adresama možete dobiti stručnu pomoć ako Vaša škola nema defektologa-rehabilitatora kao stručnog suradnika. 
I na kraju, kada upoznate svog malog novog učenika nadam se da će polako nestajati Vaše zebnje i da će Vas ugodno iznenaditi svojim žarom za učenje onog što ga interesira, a da će te Vi kod njega rasplamsati nove interese za istraživanjem svijeta koji ga okružuje. Krenite upravo od onog što njega interesira i na tome gradite odnos. Teško je dati dobre savjete o djetetu koje ne poznajemo. Kada se susretnete s konkretnim problemima, rado ću Vam pomoći ili potražiti stručni savjet. Autizam shvatite kao izazov za kojeg nikada nismo dovoljno spremni, ali za koji je moguće naći dobre odgovore. Mnoge odgovore naći ćete sami kod svog malog učenika.


 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi